2017. február 3., péntek

Rizspelyhes almás torta sütés nélkül


Ha jobban belegondolunk, nem biztos, hogy sokkal kevesebb munkába telik egy sütés nélküli torta összeállítása, mint egy egyszerű sütősé. Nyáron határozottan előny viszont, hogy nem kell bekapcsolni a sütőt. Télen ez inkább hátrány, de a végeredmény megéri. Mivel nem találtam rizspelyhes tortát a neten, már a meggyes rizspelyhesnél  is írtam, hogy ez a saját receptnek tűnik. 



Hozzávalók:
-rizses karamellás réteg:
15 dkg kristálycukor
2.5 dl tej
1 ek zselatin+víz
15 dkg rizspehely
-almás réteg:
70 dkg reszelt alma
2 ek cukor
2 cs vaníliás pudingpor
2.5 dl víz
-díszítés:
3 dl tejszín
karamellás szaloncukor

Elkészítés:
A cukrot aranybarnára pirítjuk egy lábasban. Felöntjük a tejjel, és addig főzzük, amíg a megkeményedett cukor elolvad. Ekkor egy kis vízben elkevert zselatint forrásig hevítünk, és a karamellhez adjuk. Belekeverünk 10 dkg rizspelyhet, majd kétségbeesve látjuk, hogy az egész egy kis valamivé esik össze az alján. Aztán mégsem adjuk fel, hanem még 5 dkg-ot adunk hozzá, amitől PONT JÓ LESZ AZ ÁLLAGA! Egy nagy, kapcsos tortaforma aljába halmozzuk, és egyenletesen elosztjuk benne. Kíváncsian várjuk, hogy vajon kifolyik-e a karamell az alján. Persze, hogy kifolyik egy kevés. Legközelebb majd hűtjük egy kicsit előbb. 
Amíg hűl a rizspelyhes réteg, elkészítjük az almásat. Ez majdnem megegyezik az almás krémes torta töltelékével, de azért ideírom. 
A pudingporokat elkeverjük egy kis kristálycukorral, majd 1 dl vízzel. A reszelt almához adjuk a többi vízzel együtt, és sűrűre főzzük, majd kis hűlés után a torta aljára öntjük. Ha kihűlt, tejszínhabbal díszítjük, és karamellás szaloncukrot reszelünk rá. A nagy családi összejövetelre készült. Nagy sikere volt.


3 megjegyzés:

  1. Nem is csoda, hogy nagy sikere volt :-) mert nagyon guszta! És nagyon finom is lehetett, főleg a rizses-karamelles réteggel!

    VálaszTörlés
  2. Csodàs, minden porcikàjàban.

    VálaszTörlés