2016. június 7., kedd

Bodzaszörp pontosan és levendulásan



6 l víz
5 kg cukor
12.5 dkg citromsav
5 dkg borkősav
1/2 dkg szalicil
1kg 20 dkg bodzavirág
Egy nagy hordóban összekeverjük a hozzávalókat. Az eredeti recepthez képest annyit változtattam, hogy jó meleg vízbe kevertem a cukrot, hűtöttem egy kicsit, és így került bele a többi hozzávaló. Nem is értem, hogy eddig erre miért nem jöttünk rá. 5 napig érlelni hagyjuk, néha megkeverjük, majd leszűrjük, és üvegekbe töltjük. Évekig eláll.

Majdnem minden évben készítünk bodzaszörpöt. Mást nem is nagyon iszunk.* Azt is ritkán, ezért lehet még a kamrában két éves szörp is, bár akkor 12 liter vízből készült. Látható, hogy mennyire elsötétedett. 

2 éves
Készül a szörp.

Mivel a bodzavirágok nem egyformák, a 60 vagy a 120 darab nem elég info, így segítségképpen lemértem a szükséges mennyiséget. 1 kg 20 dkg. A facebookon Tóth Anna osztott meg egy levendulás bodzaszörpöt, gondoltam, kipróbálom azt is. A 2 dl-s üvegbe egy evőkanállal tettem. Kicsit megkéstem vele, ezért nem szűrtem le. Majd ha isszuk. A levendula nem jött le az aljára, kicsit felfordítottam, hogy jól lehessen látni. 
*Idén orgonaszörp készült még, de csak kis mennyiség. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése