2019. április 1., hétfő

Palacsinta zöldbanánlisztből. Gluténmentes. Tojásmentes. Majdnem laktózmentes. :)

A karácsonyra kapott ritka hozzávalókat még mindig nem használtam fel, de haladok előre. Egész jó lett ez a palacsinta. Nem is gondoltam volna, hogy tojás nélkül összeáll, pedig hallottam már arról, hogy útifűmaghéjat használnak erre a célra. Sokan allergiásak a tojásra, búza-árpa-rozslisztre, nekik jó választás ez a recept. Kókuszolajam nem volt, ezért vajjal helyettesítettem abból kiindulva, hogy az biztos van Kolumbiában, ahonnan ez a liszt származik. Kár volt, így nem mindenmentes. 
Eredeti hozzávalók:
150 gr zöldbanánliszt
120 gr barna rizsliszt (én fehéret használtam)
1 csipet rózsaszín Himalaya só (mondjuk ez nincs Kolumbiában)
késhegynyi őrölt fahéj
1 evőkanál útifűmaghéj
60 gr kókuszolaj (+ a sütéshez)
900 gr víz vagy növényi ital (itt fele mandulaital)
Elkészítés:
Először összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd kikeverjük a folyékonnyal. Mivel vajat használtam, előtte fololvasztottam. A serpenyőt is azzal kenegetjük sütés közben. 1.5 dl masszát öntünk egyszerre a serpenyőbe, és lassú tűzön pirítjuk addig, amíg kicsit kemény lett az alja, mert különben szétesett fordítás közben. 
Birsalma chutney-val és nektarin lekvárral kínáltam. A chutney receptet hamarosan közlöm.



Bibliás elmélkedés:
A tej valamikor fontos élelmiszer volt. A babák anyatejjel kezdték az életüket, és felnőve is folytatták tehén-vagy kecsketejjel. Pál apostol  Isten Igéjét tejnek italához, hamisítatlan tejhez hasonlította a Bibliában. Mára már nem ilyen egyértelmű a tej szerepe. Sokan allergiásak rá, mással kell pótolni. Érdekes, hogy mára a Biblia szerepe sem egyértelmű. Pótolhatónak gondolják, viszonylagosnak, mindegy miben hiszek stb.
Fontos, hogy legyen hitünk, persze, de Isten olyan hatalmas, a világ teremtője, hogy Benne hinni az igazi biztonságot jelenti. Akire Ő vigyáz, az tudhatja, hogy történjen vele bármi, Istennek gondja van rá, és a rossznak tűnő dolgokból is jót tud kihozni.
"Mert csak én tudom, mi a tervem veletek, békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek." (Jeremiás próféta könyve 29. rész 11. vers)


1 megjegyzés:

  1. Guszták lettek a palacsintáid, olyanok mintha kakaósak lennének :-) Még nem is hallottam ilyen lisztről. Biztos finom lett, hisz ami egészséges, azért nem zárja ki, hogy ízletes is legyen :-)
    Nekünk szerencsére semmilyen mentes élelmiszert nem kell ennünk, legalábbis eddig.....

    VálaszTörlés