2017. március 29., szerda

ÜNNEPEK. JELES NAPOK! JÁTÉK!Süssünk, főzzünk bárányt húsvétra!


A közeledő húsvét ünnepére készülve hívom a kedves bloggertársakat erre a játékra. A bárány egyes országrészekben hagyományos étel ilyenkor. Ismerjük meg egymás receptjeit!
Több ilyen játékot is hirdettem már. Pünkösdre kettőt is: itt és itt található.  Nagypéntekre itt olvasható egy kis receptgyűjtemény.
Most talán egy kicsit nehezebb a feladat, de az is lehet, hogy könnyebb, hiszen régi recepttel is lehet jönni, csak újra kell osztani. Tehát bármilyen bárányos étel, sőt sütemény is lehet, ami illik a húsvéti ünnepekhez. Tárkonyos bárányleves, pörkölt, pite, bárány alakú torta. Bárminek örülök. Csak főzzenek, süssenek, a recepteket, képeket tegyék közzé a blogjukon! Említsék meg, hogy ebben a játékban játszanak!
Beküldési határidő:
 április 11. kedd éjfél. 
A recept linkjét és egy képet várok az 
agostonneani@gmail.com címre


Fokhagymás báránysült
 Ez nem friss recept, de eltettem jobb időkre, ezek az idők pedig most következtek el. A bárány gerincét besóztam, megtűzdeltem jó sok fokhagymával. Megkentem őrölt köménnyel, fekete borssal, és napraforgó olajjal. Egy éjszakán át hagytam érlelődni. Másnap fólia alatt, kis víz hozzáadásával elkezdtem lassú tűzön párolni a sütőben. Amikor kezdett puhulni, akkor levettem a fóliát, mellé halmoztam a négy felé vágott vöröshagymát, és pirosra sütöttem. 




2017. március 26., vasárnap

Kedvenc képem. JÁTÉK! 2. forduló


Ezt a játékot én találtam ki, és eredetileg csak egy fordulósra terveztem, de mivel áll a többi játék, úgy gondoltam, hogy folytatjuk. A feladat nagyon egyszerű volt, egy képet kellett közzétenni linkkel együtt, majd sorsoltam. Mivel Zsuzsa, a teller-cake blog tulajdonosa szeretett volna részt venni az elsőn, de betegség miatt nem tudott, így neki adtam át a fakanalat. Már ki is írta a következő fordulót, melyre ezzel a képpel nevezek. Mindenkinek sok kedvenc képe van, így bizonyára nem lesz nehéz még egyet választani. Én nagyon szeretem ezt a kiflit, meg egyébként is húsvét közeledik, amikor a bárány (fiatal juh) nagy eséllyel kerül az asztalra.
Juhsajtos kifli 


2017. március 22., szerda

Baconbe göngyölt csirkemáj


Hozzávalók: 
csirkemájanként 1-2 szelet bacon, 
lila- és vöröshagyma
olaj
Elkészítés:
A tepsit kicsit megolajozzuk, ráfektetjük a májas csomagokat, mellé tesszük a hagymát, és közepes hőfokon pirosra sütjük őket. Egyszerű, könnyen elkészíthető, de nagyon finom ebéd vagy vacsora. 


2017. március 21., kedd

Almaleves


Az almaleveshez általában savanykás almát szoktam felhasználni. A nyári ízhatást nem is tudom utánozni télen, de azért megpróbálom, mert nagyon szeretjük a gyümölcsleveseket. Itt egy vegyes gyümölcsleves, egy birsalmaleves. egy eperkrém és most ez az alma. Régebben mindig tettem még bele ezt azt, kis meggyet, lekvárt. Most viszont kitaláltam ezt a reszelést, ettől olyan finom lesz, hogy nem kell hozzá semmi, ami feldobja. Fenn van magától.


Hozzávalók:
2 alma, az egyik reszelve, a másik apróra vágva
2 dl tej
1 evőkanál liszt
fahéjdarabkák
cukor

Elkészítés:
Az almákat feltesszük főni a fahéjjal, Amikor már puhák, akkor a tejben csomómentesre keverjük a lisztet, folytonos keverés mellett a levesbe engedjük, és együtt felforraljuk.


2017. március 18., szombat

Születésnap

 Mégpedig az enyém. Drága gyermekeim kitettek magukért. Nekem semmi feladat nem maradt, mint végigenni a kitűnő menüt. Köszönöm.
Tonhalas szendvics
 Sonkás és szalámis falatkák
 Ruccolás paradicsomsaláta
 Húsgolyók, töltött tojás
 Fűszeres csirkemell
 Csilis, csípős csirkeszárny, krumplipüré, majonézes 
 Sonkába göngyölt miniuborka
 Finom torta. Háttérben Liduska habos sütije.


2017. március 14., kedd

Nemzeti színű sós torta


Nagyon fontosnak tartom, hogy ünnepeket üljünk. Nemcsak a keresztyén, hanem a nemzeti ünnepeket is. Már több nemzeti színű étel is van a blogon, ide gyűjtöttem őket. Ez a mostani kicsit bonyolultabb.

Hozzávalók:
-sós kekszek (Tuc)
-tortalaphoz
40 dkg liszt
1,5 dl olaj
2 dl tej
mokkáskanál só
4 tojás
-piros réteghez
30 dkg darált sertéshús egy része
kis hagyma
piros paprika
olaj

140 g paradicsompüré (két kicsi)
2 dl paradicsomlé
zselatin
-fehér réteghez
2 krémsajt
-zöld réteghez
450 dkg fagyasztott spenót egy része
só, bors
1 nagy gerezd fokhagyma reszelve
zselatin

Elkészítés:
Sós olajos piskótát sütöttem. (Kiskukta receptje átdolgozva). Az olajat, tejet, tojássárgáját, sót összekevertem, rászitáltam a lisztet, 1-2 percig kevertem. A fehérjét habbá vertem, és kis adagonként hozzáadtam az olajos részhez. Közepes tepsiben sütöttem ki, és két kört vágtam belőle, de végül csak egyet használtam fel. A maradékból majd készítek valamit. Kár volt ez a nagy felhajtás. Elég lett volna 10 dkg sós kekszet összekeverni vajjal, és a tortaforma aljába nyomkodni.
A spenótot kiolvasztottam, ízesítettem, főztem egy kicsit, botmixerrel pépesítettem, majd hozzáadtam egy zacskó vízben oldott zselatint. A piskótakarikát a forma aljába tettem, és rásimítottam a kihűlt, de még folyékony  spenótból kb 2 cm-t. Amikor megszilárdult, rákentem a sajtkrémet, majd a húskrémet is. Ehhez az olajon megpirítottam a kockára vágott hagymát, kis paprikát adtam hozzá, vizet, a húst és a paradicsompürét is. Puhára főztem, botmixerrel pépesítettem. Majd a paradicsomlében elkevertem egy zacskó zselatint, hozzáadtam.és hűtöttem egy kicsit. Biztos, hogy kevesebb zselatin is elég lett volna mindkét réteghez, de nem akart megszilárdulni. Sós kekszet ragasztottam a szélére, és kész.





Március 15 kiemelt helyen van népünk életében, pedig milyen régen volt. Mégis szépnek látjuk ahogy a márciusi ifjak elindultak, és a nép melléjük állt. Úgy gondolom, hogy a szabadságharc is lehet Istentől,  mert mások elnyomása nincs tőle.  Isten népeket teremtett, és nem akarja, hogy az egyik elnyomja a másikat.

Himnuszunk eredeti kéziratának első oldala:


"Az ezen dátum által jelképezett korszaknak köszönhetjük gyönyörű himnuszunk keletkezését, zászlónk piros-fehér-zöld színeinek hivatalossá válását, illetve azt, hogy országunk fővárosa Pozsony helyett Budapest, hivatalos nyelve pedig a latin helyett a magyar lett. Büszkének kell lennünk tehát erre a napra." 
A Történelemklub oldaláról idéztem, tovább olvasva  egy lényegre törő összefoglalót találunk az ünnepről: 
http://tortenelemklub.com/node/12

2017. március 11., szombat

Kedvenc képem. Játék! Összesítés


Először is mindenkinek nagyon köszönöm a részvételt. Érdekes volt figyelemmel kísérni, hogy kinek melyik képe tetszett a legjobban. 
Elnézést kérek mindenkitől, aki már a körmét rágta izgalmában, hogy vajon milyen képek érkeztek a világtörténelem első Kedvenc képem játékára. Az az igazság, hogy még lett volna két jelentkező, de sehogyan sem tudtam velük megértetni magam. Nem készítettek új blogbejegyzést, és így meg sem említettek. Gondoltam, csak azokat ismertetem, akik a szabályoknak megfelelően jelentkeztek.
1. Évától egy kiváló burgonyás lepény még kiválóbb képe érkezett. 5 év alatt sem tudták lenyomni újabb fotók a dobogóról. Szilárdan tartja magát. Gratulálok!

...................
2. Mrs Same epres pálinkája sem mai szerelem. A pálinkának, megjegyzem jót is tesz egy kis érlelődés. Sokáig csodáljuk mi is. Nagyon  előkelő jelenség lett így fotózva.


......................
3. Sherpa vagyis Andrea egészen friss fotót talált, amely a legtöbb elismerést kapta eddig nála. Mi is csatlakozunk a fan-klubhoz.:) Esetleg kaphatnánk is belőle? 

 
.....................
4. Nem is tudom, hogy mi tetszik legjobban Verus képén. Talán a karamell? Vagy inkább a krém? Esetleg a tejszín? Netán az eprek? Végül is elmondhatjuk, hogy úgy szép, ahogy van.


..........................
5. Kisildi a facebook oldalán (ez itt a reklám helye!) osztotta meg ezt a képet, ez azonban mit sem von le az információ áramoltatás értékéből. Már írtam neki egyszer, hogy bekötött szemmel ugyan valószínűleg nem ismerném meg a képeit, de egyedi, különleges világot alkot. Olyan műalkotás-féle mindegyik.

.............................
6. Katalin küldte el ezt a két édes (valóban!) nyuszikát. Kiváló fázisfotókkal az eredeti bejegyzésben! A közelgő ünnep jegyében. Lehet, hogy kiteszem háttérképnek, annyira tetszenek.


...........................
7. Marisztól két finomság érkezett egy ételfotóban. Finom színek, visszafogott díszítés, az oldalán látható piskótatekercs pedig finom ízhatásra is utal. Gratulálunk az ünnepeltnek, hogy ilyen rokona van. 

............................
8. Anita személyében egy új játékost köszönthetünk, legalábbis nálam még nem jelentkezett. Kiváló ragujából ítélve nem kezdő szakácsnőt ismerhetünk meg személyében. Kultúrtörténeti érdekességeket is bemutat, találtam egy ciberelevest is nála böjtre. 


........................
9. Tímea copfjait percekig csodáltam. Kedvesen újra közölte a receptet is fázisfotókkal. Húsvét előtt éppen jól jött. El kell készítenem a családnak. Rajongani fognak érte!


........................
A random.org-ot hívtam segítségül ismét, és így sorsolt: 


Gratulálok Timinek. Küldöm a diót, ha megadja a címét. Nem fogok megharagudni, ha ez magyarországi lakhely lesz.:) Szívesen ledarálom. Mármint a diót.

2017. március 9., csütörtök

NuBpuB ikrek


Már van egy nuBpuB * recept a blogon. Azok magasabbak lettek, talán most túl sok citromlét csorgattam a habba. Nem is baj, mert egy kis sárgabaracklekvárral összeragasztottam őket, ehhez pedig a laposabb jobban illik. 

Hozzávalók: 

3 tojásfehérje
20 dkg porcukor
20 dkg darált dió 
néhány csepp citromlé
lekvár

Elkészítés:
A tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a diót is. Sütőpapírral bélelt tepsiben kis halmokat formálunk belőle. Forró sütőbe toljuk, azonnal mérsékeljük a hőfokot, és addig szárítjuk, amíg belül is megsül.A diótól nem lesz egészen száraz, ha barnul egy kicsit a teteje, akkor jó.  Kettő-kettőt lekvárral összeragasztunk, amint a mellékelt ábra mutatja.

*ejtsd: nuszpusz


A recept Dr. Szánthó Györgyné Gasztronómiai híd a Ráckevei Duna térségéhez című könyvéből való.

2017. március 4., szombat

Nagyon meggyes rizspelyhes torta



 Az egész úgy kezdődött, hogy 1 kg 20 dkg lett a meggy kimagozva, amit kiolvasztottam, pedig csak 70 dkg kellett volna.  Nem akartam mind felhasználni a tortába, de annyi felé kellett figyelnem éppen, hogy el is felejtettem. Már van a blogon egy rizspelyhes meggyes torta, de mivel itt mások az arányok, közzé teszem ezt is. 

Hozzávalók: 
7 dkg rizspehely
10 dkg csoki
1.20 kg magozott meggy
18 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
18 dkg búzadara
csipet őrölt szegfűszeg
1 l víz

Díszítés:
2 dl tejszín
5 dkg csoki
1 gyerekevőkanál olaj
meggyszemek

Elkészítés:
A 10 dkg csokit (jelen esetben jó minőségű, de törmelék) felolvasztjuk, és megforgatjuk benne a rizspelyhet, majd egy nagy tortaforma aljába nyomkodjuk. A meggyet összekeverjük a vízzel, a cukrokkal, szegfűszeggel, és 5 percig főzzük. Utána belekeverjük a búzadarát, és addig főzzük állandó keverés mellett, amíg meglátjuk a lábas alját. Ekkor ráöntjük a rizskeverékre. Ez volt az a, pillanat, amikor rájöttem, hogy több a meggy, de a cukor és a búzadara ugyanannyi. Cukrot még szórtam rá egy keveset. Kíváncsian vártam, hogy mi lesz ebből.
Egy éjszakát hagyjuk állni. Másnap kivesszük a formából, tejszínnel bevonjuk, meggyszemekkel díszítjük, és egy kevés olajjal kevert olvasztott csokival meglocsolgatjuk. Szépen összeállt, elég volt a dara. *




*A meggyes rész Tortafüggő Marisz receptje.

2017. március 1., szerda

Kedvenc képem. JÁTÉK!



Kicsit kifulladtak a játékok, tudomásom szerint a legtöbb most nem él, így azt gondoltam, hogy ezzel az egyszerű játékkal megpróbálom fokozni a kedvet. 
Csak arról lenne szó, hogy mindenki kiválasztaná a SAJÁT BLOGJÁBÓL a kedvenc képét, megosztaná ÚJRA, a linket és a képet elküldené nekem. 
KÉREM, HOGY OSSZÁK MEG ÚJRA A KÉPET ÉS A LINKET, ÍGY TÖBBEN LÁTJÁK MAJD. EMLÍTSÉK MEG AZT IS, HOGY EBBEN A JÁTÉKBAN JÁTSZANAK!
Én pedig egy hét múlva közzé tenném, és kisorsolnám a győztest, akinek felajánlok egy zacskó friss dióbelet.:)
A kép mellé a recept linkjét is tegye közzé.

HATÁRIDŐ TEHÁT:
március 8 éjfél.
címem:
agostonneani@gmail.com

Sonkás tekercs: